SEO ile uğraşan ziyaretçilerimiz şunu diyebilir. Bu kadar kişi “anahtar kelime araştırması” ile ilgili tonlarca yazı yazdı. Sen ekstra ne yazacaksın Clicks’us Dijital? Bunun cevabı çok basit. Sürekli gelişen bir internet dünyasındayız. Algoritmalar & yararlı toollar sürekli olarak kendini yeniliyor. Belki 1 ay öncesinde yaptığınız anahtar kelime araştırması artık hiç verimli sonuçlar vermiyor olabilir. Bizler Clicks’us olarak en güncel metodlarımızı blogda paylaşmak istiyoruz.
Semantik İndexleme ve RankBrain algoritma güncellemelerinden sonra artık anahtar kelimelerimize ciddi ciddi dokunmanın zamanı geldi, eski yöntemlerde olduğu gibi rakip siteye bakalım hangi kelimelerde mevcut bu kelimelere biz de çalışma yapalım başarılı olalım devri kapanıyor. Semantik indexleme durumlarını çok iyi kavramak gerekiyor.
Google bu konuda biz SEO uzmanlarına çok fazla yardımcı olmasa bile bir çok gelişen araç anahtar kelime araştırması konusunda bize yardımcı oluyor. Bu yazımızı okuduktan sonra gidip birde buradaki yazımızı okumanızı öneririz.
Anahtar Kelime Araştırmasında Süreç
Daha önce anahtar kelimeler ile ilgili okuduğunuz blogların % 99’ı aynı şeyi söylüyor; Anahtar kelime planlayıcı kullanın, hacimlere göre sıralayın, bir rekabet gücü veya zorluk skoru almak için başka bir araç kullanın, Moz kullanın, Ahrefs kullanın filan.
Bu durumda herkes aynı şeyi yapıyor diyebiliriz. E nerede kaldı bizim özgünlüğümüz o halde ?
Elbette herkesin kullandığı bazı yöntemler var ama şahsım adıma benim kullandığım yöntemlere değinmek gerekirse şöyle sıralamak isterim.
- İçgüdüsel olarak acaba ne aranabilir olarak başlar, daha sonra veriler ile sağlamasını yaparım.
- Sıralama elde edebileceğim, trafik çekmesi muhtemel olan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri mutlaka ama mutlaka anahtar kelime listeme dahil ederim. Bu bir çark gibi düşünülebilir, oradan gelen trafik bütün sitemin SEO skorunu etkileyecek. Asla bunu arkaplana atmam.
- Genel anahtar kelimemi etkileyeceğini düşündüğüm için uzun kuyruklu anahtar kelimelerimi genelde direkt anahtar kelimem ile yakın ilgili yapmaya çalışırım. Örnek : Anahtar kelime : “Kurumsal SEO”, Long Tail : “SEO Uzmanı mı Kurumsal SEO Ajansı mı ?”
- Ulaşılmayana ulaşmak için önce kendi içimden başlarım, Google Search Console, Analytics, Yandex Metrica gibi toollar bana anahtar kelime konusunda ciddi fikirler verecektir. Eğer Adwords üzerinde reklam yapıyorsam buradaki aranan anahtar kelimelerde bana yol gösterici olacaktır. Bunları asla ihmal etmem.
- Anahtar kelimeme teğet geçen, ilgili & az ilgili şekilde listelerimi sürekli trende göre güncellerim. SEO ile ilgili ana anahtar kelimem varsa Mobil uyumluluk teğet anahtar kelimemdir mesela.
- Uğraştırıcı olacak biliyorum ama bütün rakiplerimin anahtar kelimelerini tek tek deşifre ederim. Bunun için Ahrefs kullanabilirsiniz.
- Bütün rakip anahtar kelimelerime dikey şekilde ve ya farklılaştırarak makale girmeye devam ederim. Örnek vermek gerekirse Yerel SEO Sıralaması kelimesinde bir makaleniz varsa bunu Yerel SEO Sıralamanızı Etkileyecek 4 Madde şekilde yayınlamanız özgünlük açısından çok önemli!
- Anahtar kelimelerinizi katmanlara ayırın, segment segment çalışın. Yeni bir siteyseniz rekabetsiz kelimelere öncelik vermek size puan sağlayacaktır. Okyanuslara açılmadan önce ufak derelerde kendi imparatorluğunuzu kurmaya başlamayı deneyin.
Araştırmaya Başlayalım!
Yukarıda bahsettiğimiz mevzular benim takım çantam gibi düşünülebilir, ilk etapta olayın yapısını anlamak için geliştirdiğim yöntemler. Belli bir öneme sahip tabi ama asıl önemli olan durum makalenin başlığından olduğu gibi “Anahtar Kelime Araştırması” haydi araştırmaya başlayalım.
Ahrefs hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Ahrefs nasıl kullanılır? içeriğimize göz atabilirsiniz.
Öncelikle sakince bir düşünelim…
Anahtar kelime araştırması yapmakta olduğunuz konuyu veya konsepti tanımlayan yalnızca bir genel cümleyi düşünerek başlayın; daha sonra bu kelimeden cümleler türeterek bir yere not etmeye başlayın. Bu işlem için hiç bir araca gerek yok, sadece biraz sakın kafayla düşünmek yeterli. Bir kelime ile başlayın, seçenekleri arttırarak devam edin 3,4,5 kelime konseptinizin büyüklüğüne göre bu çemberi genişletmek sizin elinizde.
Anahtar kelime & anahtar kelimeler biraz yanıltıcı kalabilir. Cümlecikler daha doğru olacaktır. Bulduğunuz bu cümlecikleri yukarıdaki yöntemlere göre faydasına göre belirleyin hatta faydasız olanlar varsa şimdilik eleyebilirsiniz. (Silmeyin, eleyin. Daha sonra tıkandığınızda en olmadık anahtar kelimeler bile sizlere trafik sağlamaya başlayacaktır.)
Üst düzey Arama teriminiz var mı ?
Örnek vererek gitmek gerekirse üst düzey terimimiz “web tasarım” olsun. Şimdi bütün düşünerek bulduğumuz anahtar kelimeleri test etmenin zamanı geldi. Piyasada bu konuda size yardımcı olacak bir çok SEO toolu var. Semrush, Moz, Ahrefs hepsi bu işi görüyor. Ben Ahrefs tercih ediliyorum. Özellikle Keyword Explorer 2.0 güncellemesiyle daha kullanılır bir hal aldı. Ücretsiz sürümü bir takım veriler veriyor fakat bu işi profesyonel olarak yapacaksanız, SEO tarafında bir yerlere gelmek istiyorsanız bu işin cüzzi bedellerinden bir tanesi bu araçların aylık giderleri. Her neyse uzatmayacağım “web tasarım” kelimesini Ahrefs ile sorgulattığımda karşıma şöyle bir ekran çıkacak;
Şimdi karşımıza dökülen bu muhteşem verileri nasıl kullanabilir bir düşünelim…
Türkiye sonuçlarda hala kendini geliştiren tool bize bir takım bilgiler veriyor. Yukarıda gördüğünüz örnek “web tasarım” kelimesine bir örnekti, sonrasında “anahtar kelime” olarak bir sorgu daha çalıştırdım.İlk olarak Keyword ideas kısmından sıralı olarak gelen kelimelere bir bakalım.
#Keyword
- anahtar kelime aracı
- anahtar kelime planlayıcı
- anahtar kelime
- Google anahtar kelime aracı
- anahtar kelime analizi
- Google anahtar kelime
- anahtar kelime nedir
- Google anahtar kelime sorgulama
- anahtar kelime bulucu
- Google anahtar kelime analizi
- WordPress anahtar kelime ekleme
Şeklinde giden bir excel tablosu karşımıza çıkıyor, bunu indirebiliriz bu arada. Ayrıca burada sadece kelimeleri yazdım aslında çok daha detaylı bir yapıda bize sunuyor. Hatta üzerine tıkladığımız anahtar kelimenin live olarak SERP sonucunu görebiliyoruz buna göre off-page çalışmalarımıza yön verebiliyoruz. Görsel olarak daha net anlayacaksınız;
Bütün bunlara ilaveten belirlediğimiz kelimelerin yanına get metrics dediğimiz anda, detaylı olarak metrikleri görebiliyoruz. Ortalama tıklanma sayısından volume seviyesine kadar.
Her neyse bu detayları zaten proje içine dahil olduktan sonra devamlı olarak kontrol edeceksiniz. Anahtar kelime listenizi excel olarak export ettikten sonra bir kaç makyaj gerekiyor.
Export ettiğim excelin makyajlı hali ;
Geçelim Adwords Kelime Planlayıcısına ;
Bir çoğumuz Adwords’ün ücretsiz olan anahtar kelime planlayıcısı zaten kullanıyor & biliyoruzdur. Ben yine de bir ufak ekran görüntüsü bırakmak isterim. Şu şekilde yapıyoruz ;
İPUCU: “Anahtar kelime seçenekleri” panelini tıklayın ve “Yalnızca arama terimlerimle yakından alakalı fikirleri göster” kutusunu işaretleyin ve Kaydet’i tıklayın.
Göster dediğimiz anda karşımıza çıkacak paneli buraya görsel olarak bırakmayacağım zaten hepimiz aşinayız. karşımıza anahtar kelime fikirleri, ortalama TBM değerleri gibi google metriklerinden oluşan veriler elimize geçiyor.
Çok detaylandırmadan, buradanda bir excel alıyoruz. benim örneğimde “Anahtar Kelime” sorgusuna Google bana 43 tane anahtar kelime fikri verdi. Burada da makyajlamamız gereken bir takım veriler var.
Makyajlanmış hali aşağıdadır ;
Anahtar kelime sonuçlarında yeterli miktarda uzun kuyruklu bulamadıysanız kendiniz modifiye edebilirsiniz. Ben genellikle aşağıdaki formatları kullanıyorum ;
- “Anahtar Kelime” Nasıl Yapılır
- ….. 4 madde, 5 adımda ….
- “Anahtar Kelime” Yazılımı
- “Anahtar Kelime” Nedir
gibi kendi anahtar kelimenize uygun kuyruklar ile anahtar kelimelerinizi yazının başında öneminden bahsetmiştim modifiye edebilirsiniz. Ayrıca bunları kolayca yapabileceğiniz bir araç var => https://kogneta.com/tools/keyword-multiplier/
araç üzerine ilk satıra SEO, kurumsal SEO, sözleşmeli SEO, garanti SEO yazdığımızı farz edelim, 2.kısıma nedir, nasıl, yazılımı yazdığımızı düşünerek multipe butonuna tıkladığımızda bizlere örnek olarak 32 adet makyajlı kelime oluşturdu bile, çok basit bir tool excel ile kendinizde yapabilir fonksiyon bilginiz varsa ;
Bonus : ücretsiz bir tool olan keywordsheeter‘da bu alanda size yardımcı olabilir, bir bakmanızda fayda var. Kelimeniz eğer global bir kelimeyse nasıl yapıyor bilmiyorum ama CPC değerlerine kadar çok kısa süre içerisinde sonuç veriyor.
Bütün bu toollardan aldığınız excel sonuçları ile madde 1 de kendi kendinize sakin kafa düşündüğünüz kelimelerin sağlamasını yaptığınızda ortaya hiç düşünmediğiniz kadar çok kelime çıktığını göreceksiniz. Yazının sonuna doğru size gerçekten bomba etkisi yaratacak bir takım durumlardan bahsetmek istiyoruz. İlk olarak Yandex’in arama algoritmasında gördüğümüz etkisel anahtar kelime algoritması RankBrain sonrası Google’da da kendini göstermeye başladı. Bu aşamada sorgular bir çok kısıma ayrılabilir yani ticari bir sorgu ile bilgi edinmek için aranan ansiklopedik bir sorguyu Google gayet rahat anlayabiliyor ve sonucları buna göre getiriyor.
Şöyle diyebiliriz;
Bilgi almak için yapılan aramalar;
- Ne
- Nedir
- Kim
- Ne Zaman
- Nerede
İnternet üzerinde gezmek için yapılan aramalar;
- Marka adı araması
- Ürün adı araması
Ticari amaçla yapılan aramalar;
- SEO fiyatları
- Argox Yazıcı Satışı
Bilgi almak tadında oluşan anahtar kelimeler. Tahminen wikipedia içerikler çok daha fazla yer buluyor. tek sorgu şeklinde yapılan anahtar kelimelerde buraya dahil oluyor. Örneğin son dönemde dalgalanmalar sonucu “SEO” kelimesinde wikipedia’nın ilk sayfaya gelmesi gibi.
Ne yapmak gerekiyor : Bu kelimelerde bulunmak için ansiklopedik bilgi niteliğinde sayfalar hazırlamalıyız. Örneğim bizi bu konumuz “anahtar kelime araştırması” konusunda bilgi niteliğinde oluşturuldu. Anahtar kelimesi ile ilgili tool satan bir sorguda çıkması Google tarafından istenen bir durum değil.
İPUCU : Bunlara değiniyorum çünkü anahtar kelime seçimlerinizi buna göre yapmalısınız. Siteniz ne kadar kaliteli olursa olsun şu an belki ama 2 sene sonra Google’un bu algoritması tam olarak oturduğunda hem ticari, hem bilgi amaçlı aramalarda başarılı olmanız imkansız.