Web sitenize farkında olmadan aşırı değersiz link alarak zarar vermeye başlamış olabilirsiniz, ya da herhangi bir rakip siteniz size backlink saldırısı yapıyor olabilir. Bu gibi durumlar sitenizi eskiden uzun vadade etkilerdi. Ama artık google real time backlink güncellemesi yapacağını duyurdu. BKZ: https://webmasters.googleblog.com/2016/09/penguin-is-now-part-of-our-core.html

Ahrefs hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Ahrefs nasıl kullanılır? içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu durum SEO’nun temiz tarafından tutan herkes için iyi olarak değerlendirildi, ama hacklink tarafında amacına ulaşmak isteyenler tarafından pek hoş karşılanmadı. Her neyse konuyu uzatmadan Ahrefs Tool ile sitenize gelen zararlı backlinklerden nasıl kurtuluruz, Ahrefs ile sitemize gelen linkleri nasıl disavow ederiz buna değineceğiz.

Öncelikle bir Ahrefs üyeliğiniz var olarak düşünüyorum. Henüz bir üyeliğiniz yok ve bu konularda yeniyseniz sizleri kurumsal seo sayfamıza alabiliriz.

Proje olarak sitenizi ekledikten sonra aşağıda gördüğünüz ekran gibi bir ekran göreceksiniz ;

clicksus-ana-ekran

Bu ekranda temel olarak bilgiler yer alıyor, Referans domain sayısı, backlink sayısı, Domain RANK , URL Rank , Organik keyword ve Organik trafik gibi metrikler mevcut kaba taslak bakacak olursak, Bizler buradan bir çok şey yapabiliriz fakat konumuzdan yani “Ahrefs ile Zararlı Bağlantıları Bulma & Reddetme” başlığından çok sapmadan işlemlere geçiyoruz.

Referans Backlink kısmına tıkladığımız zaman karşımıza sitemize bağlantı veren bütün domainlerin listelendiğini göreceğiz, burada  aHrefs tarafında dikkat etmemiz gereken metrik DOMAİN RANK. peki nedir bu DR ? Domain Rank; Ahrefs’in 0 ile 100 arasında çeşitli backlink kriterlerini ve site kriterlerine değerlendirerek domainleri atadığı kalite puanlarıdır. Bu puan ne kadar yüksek olursa o kadar kaliteli bir sitesiniz ve ya o kadar kaliteli bir siteden link alıyorsunuz demektir.

Yeni güncellenen aHrefs’de bu ekranın hemen üzerinden Disavow butonu bulunuyor. Biz bu listeyi çeşitli şekilde bilgisayarımıza indirerek tek tek manuel olarak inceleyerek disavow listemizi oluşturabiliriz, ama çok link alan bir site yapımız varsa, bu durum yazıldığı kadar kolay olmayacak, tek tek bakamayacağızdır. Bu durumda kurunun yanında bir takım yaş( kaliteli linkleride disavow edebiliriz) Biz bu yazımızda basitini anlatacağız.

disavow

Dediğimiz gibi Ref Domain ekranında  DR sütununu Aşağıdan yukarıya doğru ( Artan ) şekilde sıralıyoruz. Domain Rank’ı en kötü olandan en yükseğe doğru tablonun şekillendiğini göreceksiniz. Burada karar vermeniz gereken önemli durum sizin için rakamsal olarak 0-100 arasında bulunan kaç sayısı değerli / değersiz anlamında. Burada biraz tecrübe biraz rakip analizi işinizi görecektir. Ben bu örnekte 35,36 gibi bir değeri değersiz DR olarak işaretleyeceğim, sol taraftan tik koyarak aşağı doğru iniyorum sayfa bittiyse eğer en üstteki disavow butonuna tıklıyorum ve 2.sayfaya geçerek DR 36 eşiniğe gelene kadar bütün domainlere hiç birinin gözünün yaşına bakmadan ekliyorum listeme.

Bütün linkleri eklediğimize eminsek tekrar dashboarda geliyoruz, projenin sol tarafına doğru baktığımızda Disavow link diye bir kısım göreceğiz, buraya geliyoruz.

disavow-click

Buraya tıkladığımızda daha önce tiklediğimiz bütün linklerin listelendiğini görüyoruz, buradan tekrar silme yapabiliriz. Ama şunu unutmayın bu sadece Ahrefs toolu için oluşturduğumuz disavow listemiz, yani doğal olarak Google tarafı için bu zararlı backlik işaretlemeleri hiç bir şey ifade etmeyecektir.

Google tarafına bildirmek için burada Ahrefs’in işi kolaylaştırdığı bir export kısmı var. Bu ekrandan export edebiliyoruz, hem de google’in disavow link yapısına uygun şekilde bir TXT kayıt şeklinde.

text-kayit

Export tuşuna bastıktan sonra yukarıda görmüş olduğunuz gibi, google disavow tool‘a uygun bir şekilde TXT olarak alıyoruz, örnek olarak aldığınız TXT dosyası şu şekilde olmalı ;

disavow-ornekleri

Bu yapı, yani domain:siteismi.com tarzı direkt olarak bütün domaini pasif etmektedir. Daha önce disavow işi ile boğuşan arkadaşlar bilecektir, daha detaylı reddetmelerde sadece URL olarak yine bildirebiliyoruz, Google bu konuda ince ayar yapmamıza olanak sağlamış durumda.

Şimdi elimizde bir RED listesi var, bunu Google Webmaster Tools , Disavow Tool yardımı ile Google’a bildiriyoruz, aramayın diye linki buraya bırakıyorum https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links Webmaster tools site sahiplik ayarlarınız tam ise kolaylıkla kendi sitenizi, yani zararlı backlinkleri reddeceğiniz sitenizi bulabilirsiniz, karşınıza bir upload penceresi çıkacak, eğer daha önce aynı site için link reddetme işlemi yaptıysanız bu kayıt ile ilgili bilgileride burada görebilirsiniz, ( daha önce yaptıysanız ve kaybolmasını istemiyorsanız dikkatlice önceki kayıtları kontrol ederek , listeye ekleyerek – çıkararak yani listeyi güncelleyerek) yeni listemizi upload ediyoruz.

disavow-reddet

Gönder butonuna bastıktan sonra yine bize bir kayıt bilgisi veriyor   “…. şu kadar domain reddedildi” tarzında. Bu bilgiyi aldıktan sonra işlem tamam demektir. Eskiden bu işlem 1-2 hafta sürüyordu. Fakat yeni algoritma güncellemesi sonrası çok daha hızlı işlediğine dair söylentiler mevcut, deneyip görmek sizin elinizde..

Daha detaylı link mücadeleleri veriyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin.